bild

bild

måndag 15 oktober 2012

Oxytocin

Jag läste om en studie där alkoholister fick hjälp med sitt beroende av ett nässprej med oxytocin.
Nog för att det var en liten studie, men resultaten var klockrena.
Samtliga som fick medicinen blev nämligen hjälpta och ingen i kontrollgruppen med placebo.
Mycket intressant.
Oxytocin är ett kroppseget hormon som frisätts och hjälper till vid amning, tycks jag minnas. Men är också ett må-bra-hormon som frisläpps till exempel vid orgasmer, kontakt med husdjur, varma sköna duschar och så vidare.
Min tolkning av studieresultaten blir därför att försökspersonerna inte direkt blev hjälpta med sitt beroende utan helt enkelt mådde bättre och inte kände att de behövde dricka. En slutsats som jag antar att även forskarna drog. Det är inte alltid så lätt att veta när forskning presenteras i komprimerad och journalisttolkad form i en morgontidning, hehe.
I alla fall...
Borde det ju funka på ångest i allmänhet?
Generellt ångessyndrom med panikångestattacker, som en viss person lider av?
Får man ett nässprej så det känns som om man fått en orgasm borde väl livet lätta helt fantastiskt?
Skämt åsido.
Vem vill inte gå omkring och känna så.
Kanske herr lärare skulle få bättre tålamod både med morgonkaoset i Dårhuset och med sina elever och kollegor?
Varför inte låta oxytocinet flöda fritt och låta ALLA få må bättre och slippa dränka sina sorger i alkohol och överätning och varför inte höja ALLAS humör och nöjdhet några snäpp?
Hisnande tanke.
Ja.
Men på fullt allvar...
Var det en intressant studie. Att använda ett kroppseget hormon som medicin istället för en massa konstigt kemiska grejs.
Haha. Nu låter jag nästan som haschförespråkarna i dokumentären jag såg igår där vissa sa samma sak om "vanlig" medicin. Det var en hel stad i USA (förstås) som var delad i frågan om att tillåta medicinsk marijuana. Det var nämligen tillåtet nu men frågan skulle röstas om framöver. En del sk patienter var helt bisarra. För tydligen var det alltför lätt att få tillstånd att få röka på.
Men det var också en en helt vettig, sansad och normal snubbe som var bipolär...
Nej, jag ska sluta tjollra. Jag är emot droger som i slutändan gör dokumenterad skada. Jag litar på att Storebror som vet allt gör rätt som förbjuder dittan och dattan. Jag har varken provat hasch eller andra droger. 
Och med det sagt...Så känner jag eventuellt, kanske att det är en annan sak med ett naturligt hormon som kroppen själv tillverkar under härliga omständigheter.
Men jag måste forska mer först.


PS! Googlade lite info. Har inte hunnit läsa igenom allt. Men ni kan ju göra det och berätta för mig sedan:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxytocin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar