bild

bild

onsdag 12 september 2012

Förlåt mig...

...Moder Natur för mina synder.
Men det känns också som en synd att motstå biff för 59 kr/kilot.
Så jag tänkte liksom att den kossan hur som helst hade pruttat färdigt och blivit en större belastning för miljön om den efter utgånget datum imorgon hamnat på soptippen.
Och förresten åt vi ju falafelbollar igår.
Klimatkompensation.
Nej, jag vet att det inte heter falafelbollar utan kort och gott falafel. Men eftersom det är 6-åringen som basar över den vegetariska kosten så är det hans ord som gäller.

Såna där kaka-på-kaka ord finns det naturligtvis gott om. Och jag tycker de är hysteriskt roliga. Som när folk säger att det är en "optisk synvilla". Vad kan en synvilla vara om annat än optisk? Nä, just det. "Två tvillingar", händer det också att man hör. Onödigt. För jag skulle vilja se de tvillingar som är tre. "Tvillingpar" används rätt ofta. Lustigt att det är vedertaget, för "trillingtrio" låter helt galet, haha. Ja, ni hör ju hur man kan roa sig själv med svenska språket om man är lättroad.
Men i alla fall - så här står det på Wikipedia:


Tautologi (gr. to auto legein, att säga detsamma) är inom stilistiken en omsägning av samma sak, ibland populärt kallat tårta på tårta eller kaka på kaka. Det är ett flitigt använt stilmedel i till exempelOrdspråksboken.
Tautologier kan i lexikal bemärkelse vara sammansättningar av ett vardagligt och ett främmande ord med samma eller likartad betydelse (till exempel basketkorgsalsa-sås, schlagerhit, kebabkött, makirulle och Chaite), eller en initialförkortning och ett vanligt ord (till exempel CD-skiva, ISBN-nummer, hiv-virus, IT-teknik, PKI-infrastruktur och RAM-minne), se tautologisk sammansättning. Tautologin kan även bestå av flera ord eller sträcka sig över flera satser, som i ordspråket "Stolthet går före undergång. Högmod går före fall". Sådana stilmedel var vanliga från antiken till barocken, men har sedermera avtagit i frekvens i skönlitteraturen. Till tautologi räknas ibland kontaminationen ("orsaken beror på").
Oxymoronen skulle kunna sägas vara motsatsen till en tautologi. Vad som skiljer tautologier och pleonasmer är oklart, och olika handboksförfattare använder olika definitioner.

I övrigt har jag handlat både ekonomiskt och klimatvänligt idag. Igen. Och extra plus i kanten för att jag sopsorterar varenda plastpåse och förpackning när jag packar upp.

Jag har också varit miljövänlig och ätit thaibuffé här i Sverige istället för att flyga till Asien och kalasa.

Nej, jag ska sluta dumma mig. Och kanske gå och packa upp färdigt istället. Samt förbereda mig själv och presenterna på kvällens kalas.

1 kommentar:

  1. Woohoo, tautologt! Jag tar till mig liiiite av äran till det här inlägget! Ett blufftrick minsann... Men nu skulle jag vilja höra din uppfattning om vad som skiljer tautologier och pleonasmer åt... Eller följa din länk...

    SvaraRadera